Kinesio-teippaus parantaa tuloksia

Kinesio-teippausta voidaan käyttää tukiteippauksen tavoin monien tuki- ja liikuntaelinvaivojen kuntoutuksessa. Kinesio-teippaus eroaa perinteisestä urheiluteippauksesta siinä, ettei se rajoita tuettavan alueen liikettä, vaan tuki perustuu tuntoaistin stimulaatioon.

Kinesio-teippaustekniikoiden tarkoituksena on tukea elimistön omaa paranemisprosessia mm. edistämällä lymfa- ja verenkiertoa sekä arpikudoksen paranemista.

Yleisimmin käytettäviä teippaustekniikoita ovat

  • niveltekniikka
  • tukiteippaus
  • nestekiertoa parantava ja turvotusta lievittävä teippaus
  • sekä arpikudosta pehmittävä teippaus.

Kinesio-teippausta voidaan käyttää sekä akuuteissa vammoissa että pidemmällä aikavälillä syntyneissä ylikuormitustiloissa kuten tenniskyynärpään tai ns. hiirikäden hoidossa.

Kinesio-teippauksen on todettu kliinisesti ennaltaehkäisevän lihasväsymystä ja kramppeja, aktivoivan heikkoa lihasta, lievittävän kipua, vähentävän turvotusta ja lisäävän liikkuvuutta. Samalla se aktivoi elimistön omaa ”lääkintäprosessia” ja mahdollistaa nivelen liikkuvuuden. Vaikutukset ovat usein todettavissa välittömästi teippauksen jälkeen. Kinesio-teippiä voidaan käyttää pitkän ajan (jopa 14 päivää), ellei iho reagoi teippiin negatiivisesti.

Kinesio-teippauksen kehitti japanilainen kiropraktikko Kenzo Kase jo 1970-luvulla. Kinesio-teippausta käytettiin mm. Pekingin olympialaisissa urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Kinesio-teippejä on monia eri värejä, mutta kaikki ovat laadultaan samanlaisia. Teippi on 100-prosenttista puuvillaa, mikä yhdessä akryylipohjaisen teippiliiman kanssa tekee teipistä hengittävän. Materiaali sallii teipin liikkumisen ihon mukana ja mahdollistaa siten normaalin liikkeen, esimerkiksi ohjattujen harjoitteiden tekemisen.

Akryyliliima aiheuttaa yleensä hyvin vähän ihoärsytystä ja tämän vuoksi teippiä voi käyttää jopa parin viikon ajan, toisin kuin tavallista urheiluteippiä. Koska kinesio-teippi sietää hikoilun ja jopa kastumisen, se kestää peseytymisen, saunomisen sekä uimisen. Kinesio-teippiä kuluu urheiluteippiä huomattavasti vähemmän, joten yksi rulla riittää useaan teippauskertaan.

Teippaus voidaan tehdä fysioterapian yhteydessä tai halutessasi voit varata erillisen ajan vain teippaukseen.

 

Urheiluteippaus

Urheiluteippausta käytetään pääsääntöisesti vammojen ennaltaehkäisyyn ja jälkihoitoon. Urheiluteippausta voidaan käyttää esimerkiksi lihasten venähdys- ja revähdysvammoissa, nivelsidevenähdyksissä ja osittaisissa repeämissä sekä jännevaivoissa. Urheiluteippi voi olla venymätöntä tai elastista, ja sillä pyritään antamaan lisätukea tarvittaessa esimerkiksi nivelille. Lisäksi urheiluteippauksella voidaan pyrkiä rajoittamaan sellaisia liikkeitä ja liikesuuntia, jotka eivät ole suotavia.

Teippausta ei tule käyttää silloin, kun vamma on vakava. Esimerkkeinä täydellinen lihas- tai nivelsiderepeämä, luunmurtuma tai suuri verenpurkauma. Myös ihovauriot ja allergiset reaktiot estävät teippauksen